Biblioteket öppet dygnet runt?

Monica Alkebradt är bibliotekarie i Vessigebro. FOTO: MICAEL GOTH Monica Alkebradt är bibliotekarie i Vessigebro. FOTO: MICAEL GOTH

I framtiden kan det bli möjligt att låna böcker dygnet runt. Metoden Meröppet införs på allt fler bibliotek.

I fjol hade biblioteket i Vessigebro 18 059 utlån.
Året innan, 2011, var siffran 18 266. Det är de högsta utlåningssiffrorna för jämförbara filialer i kommunen.

– Statistiken för det här året är inte klar ännu. Jag tycker det är glädjande och visar att det finns en stor efterfrågan på litteratur och många som läser. Trots detta önskar jag att det kom ännu fler till biblioteket och utnyttjade de möjligheter som finns där, säger Monica Alkebradt, bibliotekarie i Vessigebro.

ÖKAT INTRESSE
Trenden är ett ökat intresse för vuxenlitteratur – som deckare, romaner och tidskrifter – men även barnböcker är flitigt utlånade. Exempelvis kommer Vessigebroskolan skolan, klassvis, en gång per månad. Även förskolorna kommer regelbundet.

– Som det ser ut i nuläget kommer Vessigebro bibliotek att fortsätta sin verksamhet som tidigare, men allt beror på politiken, vad de vill göra eller satsa på, som vi är beroende av, menar Monica Alkebradt.

ÖPPET DYGNET RUNT
Det finns en del nya tankar och idéer om hur biblioteket ska kunna användas mer. En idé är Meröppet som kommer från Danmark, där det finns 170 meröppna bibliotek. Meröppet gör att biblioteket kan utnyttjas även kvällar och helger när det inte finns personal på plats.

– Att ha meröppet innebär att biblioteket kan vara öppet utan att vara bemannat och låntagarna själva lånar och återlämnar eller har aktiviteter. Det som måste installeras är en del utrustning som kortlås och självutlåningsautomater, vilket innebär en kostnad. Vessigebro bibliotek har prioritet om det blir aktuellt med meröppet, förklarar Monica Alkebradt.

Fakta: Mest utlånat i Vessigebro

  • Nobelpristagaren Alice Munros novellsamlingar
  • ”En man som heter Ove” (Fredrik Backman)
  • ”Jag skulle så gärna vilja förföra dig - Men jag orkar inte” (Margareta Strömstedt)
  • ”Fjärilseffekten” (Karin Alvtegen)