Projekt Gurkbänken

Här kan du följa vad som händer på Gurkbänken. 

Senaste nytt hittar du längst upp.

Vill du se vad som hänt tidigare, kan du scrolla nedåt.

Klubbstugan är ommålad och det har tillkommit en hinderbana under 2016-17. Under 2016 sattes en flytande fontän i dammen som är skänkt av Margitha Johansson.

Bilder från invigningen av nya scenen på Gurkbänken

Söndagen den 14 september 2014 invigdes den nya scenen på Gurkbänken i Vessigebro. 
Invigningstalet hölls i strålande solsken av Gösta Hassel. På plats fanns bland andra Per Gruvaeus, Falkenbergs Sparbank. Det var musikkonsert med Vessigebro dragspelsklubb, uppträdande av Mia Abrahamsson och hennes barnkör, solosång av My Boketun och Maria Lorick. 
Titta gärna på Marianne Carlssons bilder från invigningen här nedan (om du klickar på en bild så blir den större).

Gurkbänken klarade stormen – scen nästa projekt

FOTO: MICAEL GOTH FOTO: MICAEL GOTH

Lek, promenad eller en tur med hunden.
Glädjande nog är det ofta människor i rörelse på Gurkbänken.
Dessutom klarade sig området undan större skador när stormen Simone drog in.


– Jag har träffat besökare som kombinerar sitt besök där, med en lunch på restaurang Ekholmen. Ni är exemplariska besökare, brukar jag säga, det är så vi tänkt, att också använda vår fina service. Det är också skönt att vi haft få skador efter stormen Simone. Ett träningsredskap bräcktes och leverantören åtgärdade det. Ett träd knäcktes, och förstörde delvis en av vägvisarna, säger Ulla Rickardsson, ordförande i Gurkbänkens styrgrupp.

PULKA- OCH SKIDÅKNING
Ett 20-tal ekar i den del av området som kallas arboretum, verkar livskraftiga.  Förhoppningen är att de klarar också denna vinter. En annan förhoppning är att Gurkbänken används också vintertid. Vid snö kan det exempelvis bli en fin pulka- och skidbacke.

– Gläntan planerar också för en skiddag med vallningsråd och en skidslinga runt Gurkbänk och fotbollsplan. Blir det is på dammen kanske det går att åka skridskor också. Låt oss hoppas på en vinter som ger oss den möjligheten, säger Ulla Rickardsson.

SCEN NÄSTA PROJEKT
Gurkbänken har av Falkenbergs Sparbank erhållit 100 000 kronor till en scen, och planering för detta pågår. Vägföreningen avser att söka nya kommunala pengar för skötsel av grönytorna. Avslag meddelades i fjol men ett nytt försök ska göras.

Ett problem är att det inte finns pengar för verksamhet.

– Vi har därför initierat en idé om att skapa en fond, där privatpersoner och företag kan sätta in en summa, stor eller liten, så det finns ett utrymme för arrangemang eller om något behöver utvecklas, repareras, eller vad det kan vara, säger Ulla Rickardsson.


Folkfest när Gurkbänken invigdes

Lördag 8 september invigdes Gurkbänken i Vessigebro. Det blev en festlig dag med mycket folk och på plats fanns bland andra Hallands landshövding, Lars-Erik Lövdén.

 

Invigningen av Gurkbänken lockade drygt 500 personer till det inspirerande området bredvid Brovallen, i centrala Vessigebro. Till en början såg det ut att bli regn – men även vädergudarna insåg till slut att detta var en stor dag i Vessigebro.

 

Hallands landshövding Lars-Erik Lövdén invigde Gurkbänken. Sedan fick han vara med och påta i jorden också. Gurkbänkens projektledare Lars Tejler – en av flera som gjort ett fantastiskt arbete – planterade tillsammans med Lars-Erik Lövdén ekplantor, som förhoppningsvis ska bli ett arboretum i framtiden. 

 

Lövdén passade sedan på att se sig omkring och hann också med en korv. Han var imponerad över det han såg och att han även är sportintresserad visade sig snabbt.

– Hur går det för ortens fotbollslag, undrade Lars-Erik Lövdén nyfiket.

 

En annan som talade under invigningsdagen var Ulla Rickardsson, ordförande i Gurkbänkens projektgrupp.

-Det här är ett exempel på vilka krafter man släpper lös om man ställer medel till förfogande, sa Ulla Rikardsson.

 

Konferencier var Börje Johansson, ordförande i Vessigebro Samhällsförening. Det bjöds på jambalaya, korv, kaffe och bakverk. Ballonger släpptes mot skyn och barnteater underhöll de minsta invånarna. Elever från Katrinebergs folkhögskola sjöng, liksom kyrkans barnkör, och det var demonstration av träningsredskap.

 

.....................................................................................................................................................................

 

Vill du se fler bilder från invigningen? Besök Vessigebro Samhällsförening på Facebook.

 

Läs om invigningen i Hallands Nyheter

 

Lyssna på inslag i Sveriges Radio P4 om invigningen

 

Invigning av Gurkbänken

Lördag 8 september är det dags för årets händelse i Vessigebro – invigning av Gurkbänken.

Då väntar en riktig fest- och familjedag som du inte bör missa. Här har du programmet.

 

Invigningen av Gurkbänken pågår mellan klockan 13:00-17:00.

 

Program:

 

13:00 ... Hallands landshövding Lars-­Erik Lövdén inviger parken och planterar en av parkens ekar. Kyrkans barnkörer sjunger.

 

14:00 ... Barnteater: Kickan & Kocken.

 

15:00 ... Elever från Katrinebergs folkhögskola sjunger halländska sånger

 

16:00 ... Barnteater: Sjörövar-­Mange och Katta Pirat.

 

Varje halvtimme håller Cecilia Blomster-­Eriksson, friskvårdskonsulent från Lappset, demonstration av träningsredskapen. 

 

Det bjuds på kaffe och korv.

 

GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH
GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH

Bli sponsor till Gurkbänken

Vill du bli en sponsor till Gurkbänken och få ditt namn/företagsnamn på en parkbänk, skylt eller attraktiv pil?
Här kan du läsa mer om de möjligheter som finns att stödja projektet.

 

Den åttonde september invigs Gurkbänken. Flera företag och privatpersoner har redan hört sig för om möjligheter att bli sponsor. Kanske inte så konstigt – många har ett stort hjärta för Vessigebro samt att projekt Gurkbänken är en av de största insatserna i samhället på många år. Ett utmärkt tillfälle att synas på ett positivt sätt.

 

Det finns flera möjligheter att vara sponsor. Exempelvis kan du välja att få ditt företagsnamn på en informationspil eller en parkbänk, eller bli parksponsor och finnas med på en tavla i parkområdet.Andra alternativ är utsmyckningssponsor och invigningssponsor – för det sistnämnda gäller senast fredag 31 augusti. För övriga sponsorpaket gäller 30 september som sista datum.

 

Läs gärna mer om detta här nedan (PDF) eller kontakta Sven-Åke Gotthardsson, telefon 070-625 06 74 eller via e-post sven-ake.g@telia.com, alternativt Ulla Rickardsson, telefon 0346-200 92/070-555 61 80, e-post ulla-rickardsson@telia.com.
Beloppet sätts in på bankgiro 5945-1609.

VY GURKBÄNKEN. FOTO: MICAEL GOTH
VY GURKBÄNKEN. FOTO: MICAEL GOTH
ÖGATS LJUS, ETT AV FLERA KONSTVERK PÅ GURKBÄNKEN. FOTO: MICAEL GOTH
ÖGATS LJUS, ETT AV FLERA KONSTVERK PÅ GURKBÄNKEN. FOTO: MICAEL GOTH

Klart med marklov

Lars Tejler. FOTO: MICAEL GOTH Lars Tejler. FOTO: MICAEL GOTH

Nu är det klart med marklov från kommunen.

Det innebär att gräv- och dammjobb kan göras klart så fort entreprenörerna hinner och vädret tillåter.


– Angående bygglov för eventuella tränings- och lekaktiviteter, tittar vi igenom vad vi vill ha och vad vi har råd med. Det ska sedan förankras hos sakägarna för vidare dragning hos kommunen. Jag gissar att detta kan vara klart i april om inte något oförutsett inträffar, säger projektledaren Lars Tejler.


Efter det kommer ett hektiskt färdigställande med planteringar, utplacering av konst och dragning av el. Invigningen är planerad till sensommaren 2012.

GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH
GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH

Loop ska pryda Gurkbänken

FOTO: AGNETA STENING FOTO: AGNETA STENING

Loop är ett fyra meter högt konstverk som ska pryda Gurkbänken.

Skulpturen kommer att placeras vid en damm, tillsammans med fyra andra skulpturer.

 

– Jag har försökt skapa en rörelse som hänger ihop med ett fiskekast. Skulturen kommer hela tiden att speglas i dammen, säger Agneta Stening, konstnären bakom verket.

 

I början av 2011 fick Agneta Stening från Grebbestad i uppdrag av Vessigebro Samhällsförening att ta fram en skulptur till Gurkbänken. Hon har stort intresse för sten och historia, och uttrycken och formen för hennes arbeten har ofta inspiration och utgångspunkt i fornlämningar och kulturhistoria.

 

Inspirerad av fiskare

Men den här gången har hon blickat åt Ätran.

 

– Hade först tänkt något annat, men när jag åt lunch på restaurang Ekholmen satt ett par fiskare där. Vi började tala om fisket i Ätran och så fastnade det i huvudet. Jag gjorde en skiss på en slags rörelse, som när man kastar ut en fiskelina. Jag funderade på att lackera skulpturen i rött och när jag hittade den gamla gruvan i Sjönevad, där man förr har brutit granater, förstod jag att färgen skulle bli röd som dessa granater, säger Agneta Stening.

 

Under hösten byggde hon skulpturen på plats hos Josab i Vessigebro, tillsammans med Josabs Stefan Bengtsson. Skulpturen byggdes med plattjärn, svetsades och konstverket blev nästan fyra meter högt. Nu ska den putsas och varmförzinkas.

 

– I vår ska vi lackera och montera den i Gurkbänken. Samhällsföreningen har lovat att ordna ett fundament, säger hon.

  

"Ett litet, stilla samhälle"

Agneta Stening jobbar främst med stora konstverk för utställningar och gestaltningar i det offentliga rummet. Då lämpar sig skulpturer av sten och metall perfekt. Men hon jobbar även med teckningar, lera och gips.

 

– Det beror alldeles på vad jag ska göra. Vad som passar bäst för just det uppdraget. Vid offentliga jobb använder jag exempelvis ofta granit, eller annan typ av sten eller metall. Det är material som står sig bra utomhus, säger hon.

 

För Agneta Stening är Vessigebro en ny bekantskap.

 

– Ett litet, stilla samhälle. Har inte sett så mycket folk, men det är väldigt vackert och med en fantastisk resurs i Ätran och det vackra kulturlandskapet, menar hon.

 

Arbetet med konstverket Loop beräknas klart i slutet av april.

 

Läs mer om Agneta Stening: www.agnetastening.se

GURKBÄNKEN. HÄR DAMMEN. FOTO: MICAEL GOTH
GURKBÄNKEN. HÄR DAMMEN. FOTO: MICAEL GOTH

Gurkbänken – en projektbeskrivning

FOTO: MICAEL GOTH FOTO: MICAEL GOTH

Gurkbänken är ett projekt som ska lyfta Vessigebro. När platsen invigs sommaren 2012 kommer området att bestå av en ny lekplats, konst och en hortikulturell sevärdhet av riksintresse.


Marken öster om Brovallen håller nu på att ställas i ordning. Det handlar om ett sedan länge eftersatt kommunalägt område i samhället, som långt tillbaka i tiden var åkermark. Men nu ska här bli både estetiskt och användbart.

 

– Tanken är att det ska bli en naturlig mötesplats och ett aktivitetscentrum, både för oss som bor här och de som kommer som turister, säger projektledaren Lars Tejler.

 

Målet med projektet är att bidra till en positiv befolkningsutveckling, bibehållen offentlig service och utökad, mer lönsam privat företagsamhet i Vessigebro.


– Vi hoppas kunna stärka Vessigebro och ortens attraktion genom detta, menar Lars Tejler.

 

Plats för barn

Kortfattat vilar Gurkbänken på tre ben: konst, aktivitetsområde och naturupplevelser. När det gäller konst, har Agneta Stening anlitats och en skulptur håller på att tas fram. I aktivitetsområdet – som kommer att ligga närmast bron över Ätran – kommer det att finnas yta för spel samt träningsredskap.

 

Och barnen kommer äntligen att få en plats skapad för just barn. En lekpark kommer att byggas, men det blir ingen traditionell lekplats.

 

– Det blir en lekplats som uppmuntrar till aktivitet genom labyrinter, klätterställning, med mera. Barnens upptäckarlust ska stimuleras, det ska vara en experimentell utformning av lekområdet. Vi kommer att ha en barnfestival i samband med invigningen och förhoppningen är anordna en årligen återkommande barnfestival, berättar Lars Tejler.

 

30 olika arter av ek

När det gäller naturupplevelser kommer det att finnas dammar, buskar, blommor, våtmarksområde och ett ovanligt bestånd av ekar.

 

– Målsättningen är att etablera ett bestånd av minst 30 olika arter av ek, från såväl Europa, Asien som Nordamerika. Det blir en hortikulturell sevärdhet av riksintresse, förmodligen landets största när det gäller sådant här. Eftersom Vessigebrotrakten är ett "eklandskap" passar det in bra här, berättar Lars Tejler, som driver Ätradalens Trädgård till vardags.

 

Gurkbänken kommer att få tre ingångar. Mjuka stigar med grus kommer att leda genom området. Det kommer inte att bli en extremt välputsad miljö, tanken är mer att ge växter och djurliv utrymme i form av ett lite naturligare parkområde.

 

Ska lyfta Vessigebro

Projektet Gurkbänken leds av en styrgrupp. Den består av sju ordinarie samt sju suppleanter, och dessa representerar ett tvärsnitt av bygdens befolkning. Ordförande är Ulla Rickardsson. Förutom Lars Tejler är även Pia Stensson projektledare, hon sköter det ekonomiska.

 

Målet med projektet är att bidra till en positiv befolkningsutveckling, bibehållen offentlig service och utökad, mer lönsam privat företagsamhet i Vessigebro. Exempelvis kommer lokal arbetskraft att anlitas i så stor utsträckning som möjligt.

 

– Projekt Gurkbänken kommer att innebära en hel del publicitet, kring både projektet och Vessigebro i allmänhet. Förhoppningsvis kommer också fler människor att besöka orten, kanske väcks intresse för att bo här, säger Lars Tejler.

 

Kan engagera många

Ett projekt av den här storleksordningen kan bli "hela byns" angelägenhet. Med mer kontakt och samarbete mellan invånarna, företagen och föreningarna.

 

– Jag tror att det är väldigt positivt för Vessigebro. Även efter att projektet med Gurkbänken är avslutat, menar Lars Tejler.

 

Ekonomiskt har projektet tilldelats 2 150 000 kronor i bidrag, från i huvudsak länsstyrelsen. Även Falkenbergs kommun bidrar med en mindre del. Idén till Gurkbänken väcktes 2008.

GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH
GURKBÄNKEN ÄR EN PLATS MED UTRYMME FÖR BARN OCH LEK. FOTO: MICAEL GOTH

Vill du ge ett bidrag till Gurkbänken?

Alla bidrag är till stor hjälp för utvecklingen av Gurkbänken.
Ta gärna kontakt med Pia Stensson på Vessige Byggmarknad. Gurkbänkens bankgiro är 101-6534. Märk talongen med ”Sponsring” samt namn och adress.

Facebook

Gurkbänken finns på Facebook. Gå gärna in och "Gilla" projektet!